Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в Украйна трябва да се

...
Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в Украйна трябва да се
Коментари Харесай

За трети път Макрон отлага посещението си в Украйна

Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в Украйна трябва да се състои през идващите седмици, сподели френското президентство в неделя. Това е третият път, когато плануваното пътешестване се отсрочва, оповестява " Ройтерс ".

 

Първоначално Макрон сподели, че възнамерява да отиде през февруари, за да подпише двустранно съглашение за сигурност с украинския си колега Володимир Зеленски. Това беше отсрочено, защото Зеленски в последна сметка пристигна в Париж, с цел да подписа съглашението.

 

Дипломати споделиха, че втора дата е била планувана при започване на март, преди да бъде отсрочена за по-късно тази седмица.

 

" Двамата държавни глави се споразумяха да останат в стеснен контакт, изключително във връзка с визитата на президента в Украйна, което би трябвало да се случи през идващите седмици ", сподели френското президентство, откакто двамата водачи разговаряха по телефона по-рано в неделя.

 

Отлагането идва само дни откакто съветска ракета пропусна президента на Украйна и министър-председателя на Гърция на стотици метри, когато се блъсна в пристанищната инфраструктура в черноморския град Одеса. Макрон също трябваше да посети Одеса.

 

През последните седмици Макрон възприе по-твърда позиция по отношение на Русия, обвинявайки я, че е по-агресивна към Франция и Европа, и обещавайки, че Москва би трябвало да бъде победена.

 

Той прикани европейските съюзници да създадат по-спешни дейности, с цел да оказват помощ на Украйна и се сблъска с реакцията на доста западни съдружници, откакто сподели, че концепцията за изпращане на западни войски в Украйна не би трябвало да се изключва.

 

Два дипломатически източника споделиха, че френското президентство обмисля дали да разшири пътуването, за да включи други западни държавни глави, които да се причислят към Макрон, вместо просто двустранно пътешестване като опит да се покаже единение сред съдружниците и взаимност с Украйна.

 

Източник News.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР